Navigation


RSS : Articles / Comments


Рідне слово

01:20, Posted by Maksym, 4 Comments

Мова народу — кращий, що ніколи не в'яне й вічно знову розпускається, цвіт усього його духовного життя. У мові одухотворяється весь народ і вся його батьківщина. 

В ній втілюється небо вітчизни, її повітря, клімат, поля, гори й долини, ліси й ріки, бурі і грози — весь той глибокий, повний думки й почуття голос рідної природи. У світлих, прозорих глибинах мови відбивається й уся історія духовного життя народу.



Мова є найважливіший, найбагатший і найміцніший зв'язок, що з'єднує покоління народу в одно велике історично живе ціле. Коли зникає мова — народу нема більше! Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ. Відберіть у народу все — і він все може повернути; але відберіть мову, і він ніколи більше вже не створить її.

Не умовних звуків тільки вчиться дитина, вивчаючи рідну мову, а п'є духовне життя й силу з рідної груді рідного слова. Воно пояснює їй природу, як не міг би пояснити її жоден природознавець, воно знайомить її з характером людей, що її оточують, з суспільством, серед якого вона живе, з його історією та його прагненнями, як не міг би ознайомити жоден історик.

4 Comments

Unknown @ 18 вересня 2015 р. о 01:34

Спасибо списал на уроке диктант очень благодарен)

Unknown @ 18 вересня 2015 р. о 01:35

Спасибо списал на уроке диктант очень благодарен)

Unknown @ 21 вересня 2021 р. о 01:57

подрочил класно

Unknown @ 11 жовтня 2021 р. о 12:12

красава